“Koktajle wpływają pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale pomagają nam zachować świetną sylwetkę. Pojawia się pytanie, co będzie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka?”

Soki owocowe
…to nie tylko porcja witamin, ale i zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów, pełnych cukru i konserwantów. Zalet domowej produkcji jest wiele: możemy dobrać nasze ulubione składniki, jesteśmy pewni, że zrobiony przez nas sok nie ma sztucznych dodatków i jest świeży. Koktajle wpływają pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale pomagają nam zachować świetną sylwetkę. Pojawia się pytanie, co będzie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka? Podpowiemy Ci jaki sprzęt wybrać, dopasowując go do swoich potrzeb.
Podstawową zaletą sokowirówek
…jest szybki czas wyciskania, nawet sporej ilości soku. Dlatego urządzenia te są dobrą propozycją dla osób, które mają dużą rodzinę, a nawet prowadzą małą knajpkę czy restaurację. Istnieje wiele modeli, do których możemy wrzucić cały owoc, bez konieczności obierania czy krojenia go, co pozwala zaoszczędzić nam czas. Sokowirówki wygrywają z wyciskarkami również w kategorii cenowej. Sprzęt dobrej marki (na przykład Blaupunkt EJE 201) kupimy już za 129 zł, a za te z górnej półki zapłacimy około 650 zł (Bosch MES4010). Urządzenia świetnie sobie radzą z twardymi produktami. Gorzej, jeśli chcemy uzyskać koktajl z jarmużu, natki pietruszki czy miękkich owoców. Kolejnym minusem jest głośna praca sprzętu. Również sam nektar uzyskany z różnych urządzeń jest inny. Ten z sokowirówki ma mniej wartości odżywczych, ale jest bardziej klarowny – działa orzeźwiająco zwłaszcza w upalne dni. Przez swoja budowę – sitka i ostrza – czyszczenie jest trudniejsze i bardziej czasochłonne. Nie zaleca się przechowywania soku uzyskiwanego z sokowirówki, bo ulega on utlenianiu, czyli traci swoje wartości odżywcze. Dzieje się tak ze względu na pracę urządzenia, podczas której sok zostaje napowietrzony, a produkty mają kontakt z wieloma nagrzewającymi się komponentami. Dlatego też za każdym razem, gdy będziemy mieli ochotę na napój, musimy uruchomić urządzenie, a następnie dokładnie je wyczyścić, co na dłuższą metę, może być po prostu uciążliwe.
Wyciskarki
…docenią osoby, którym zależy na wieloskładnikowych sokach, ponieważ ten sprzęt poradzi sobie z praktycznie wszystkimi warzywami oraz owocami. Nawet sałata czy maliny nie będą stanowiły problemu. Napój, który z nich uzyskujemy ma o wiele więcej wartości odżywczych i jest bardziej zawiesisty, ponieważ w procesie produkcji składniki są miażdżone. W przeciwieństwie do sokowirówek, to co pozostaje po wyciskaniu soku to bezwartościowa, niemalże sucha papka. W związku z tym, z tej samej ilości produktów jesteśmy w stanie uzyskać nawet 2 razy więcej nektaru.
A co z czyszczeniem urządzenia? Nie jest ono wymagające, najczęściej są to duże elementy, których jest niewiele. Również hałas wytwarzany przez nie jest o wiele mniejszy, niż w przypadku sokowirówek. Minusem wyciskarek zdecydowanie jest to, że składniki muszą być pokrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych, tracimy przez to dużo czasu i czynność ta może być męcząca. Dodatkowo samo wyciskanie trwa dłużej, niż w przypadku sokowirówek. Jednak po wytworzeniu większej ilości soku możemy przechowywać go w lodówce, ponieważ nie traci on swoich wartości aż do 72 godzin. Dzieje się tak ponieważ w procesie wytwarzania elementy nie nagrzewają się oraz nie dochodzi do ich napowietrzenia, dzięki temu nektar nie rozwarstwia się. Ceny dobrych wyciskarek rozpoczynają się od około 499 zł (Blaupunkt SJV 601), jednak za sprzęt z najwyżej półki zapłacimy ponad 2000 zł (Cuvings Premium C9500). Jest to o wiele wyższa cena niż w przypadku sokowirówek, ale gwarancja na urządzenie jest o nawet 5 lat dłuższa.
Nie można jednoznacznie określić, które urządzenie jest lepsze. Wybór zależy tak naprawdę od naszych preferencji. To jakie soki wolimy i których produktów używamy najczęściej może być cenną wskazówką w wyborze sokowirówki lub wyciskarki. Również budżet jakim dysponujemy i to czego wymagamy od sprzętu może wpływać na ostateczną decyzję. Jedno jest pewne, zalet z własnej produkcji soków jest tak dużo, że na pewno pozytywnie wpłynie to nasze zdrowie i sylwetkę.
Zdjęcia: Fotolia, Phillips Polska, Zelmer